Παρακολουθώντας τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και τις απαιτήσεις του καταναλωτή, η ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΥΣΤΑΚΕΛΛΗ διαρκώς εξελίσσει καινοτομώντας τόσο τα προϊόντα της όσο και τις συσκευασίες τους.
Εντάσσει έτσι στον προγραμματισμό της την συμμετοχή της σε Επιχειρησιακά Προγράμματα εφαρμοσμένης Βιομηχανικής Ερευνας σε συνεργασία με ερευνητικούς φορείς, με σκοπό την ανάπτυξη νέων προϊόντων ή την βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών των ήδη παραγομένων.
Στα πλαίσια αυτά, έχει αναπτύξει σταθερές συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΜΥΣΤΑΚΕΛΛΗ με άλλες επτά Λεσβιακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων και ποτών, δημιούργησαν συνέργεια (cluster) με την επωνυμία LesvosGourmet, που σκοπό έχει την προβολή, διάδοση και καθιέρωση στην Ελληνική και ξένη αγορά του Λεσβιακού τροφίμου και ποτού.
Στα πλαίσια του cluster αυτού, συμμετέχει σε γαστρονομικές εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις και σε κάθε άλλη προωθητική ενέργεια που προβάλλει τα τυροκομικά της προϊόντα αλλά και τα προϊόντα τροφίμου και ποτού του νησιού γενικότερα.
Παράλληλα, έχει εγκαθιδρύσει στενή συνεργασία με άλλες τυροκομικές μονάδες στον στενό της αλλά και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο, ανταλλάσοντας τεχνογνωσία και προβαίνοντας σε κοινές δράσεις.